Първи поглед към избраните да управляват регион СтраСакИР (Странджа, Сакар, Източни Родопи)

Първи поглед към избраните да управляват регион СтраСакИР (Странджа, Сакар, Източни Родопи)

На много места в Странджа, Сакар и Източни Родопи на проведените на 27 октомври местни избори гласоподавателите предпочетоха досегашните кметове, очертават се и интересни балотажи

Автор: Гавраил Гавраилов

Първият тур на местните избори донесе много страсти в обществото. След напрежението в столицата и големите градове, нека видим какви са резултатите в пограничния регион на Югоизточна България.

Добре известната от близкото минало програма за развитие на Странджа-Сакар е на път да бъде възродена. Поне такива са заявките на местните власти в петте погранични общини Малко Търново, Болярово, Средец, Елхово и Тополовград в предишния мандат. Резултатите от изборите там са показателни дали идеята ще се реализира. Във всички общини управляващата партия ГЕРБ има своето сериозно присъствие. Кмет на Малко Търново отново ще бъде Илиян Янчев, а на Елхово – Петър Киров. БСП ще управлява в Болярово в лицето на Христо Христов. Очертават се интересни балотажи в Средец и Тополовград. В бившия център на металургията се изправят на втори тур кандидати на ГЕРБ и СДС, докато в столицата на Сакар двубоят ще бъде особено интересен – ГЕРБ срещу Възраждане. Потенциалът на региона е изключителен, стремежът е да се развива селски и екологичен туризъм, а основен ресурс е най-големият природен парк в страната „Странджа“, както и наскоро създадения маршрут за пешеходен и вело туризъм „Тур Странджа“. Предстои да видим какво ще бъде партньорството между петте общини в следващите четири години.

В морските общини на Странджа – със значителна преднина печелят досегашните кметове – в Бургас – Димитър Николов и в Царево – Георги Лапчев. В Созопол се очаква оспорван балотаж между представителите на БСП и ГЕРБ, а в Приморско – между кандидатите на ГЕРБ и на Местна коалиция МИР (Воля и БЗНС). В последните години традиционно туристическите морски общини по Южното Черноморие полагат усилия за отваряне на „вътрешна“ Странджа към морето, но проблемни са лошото състояние на пътищата и неразвития туристически продукт.

В Южен Сакар, където виното е повече от водата, четирите общини са доминирани от ГЕРБ. С голяма преднина още на първи тур са избрани градоначалници и животът вече тече в своя всекидневен ритъм. В Свиленград ще управлява Анастас Карчев, в Любимец Анастас Анастасов, в Харманли Мария Киркова и в Симеоновград Милена Рангелова. Очертава се един успешен мандат за развитие на винен туризъм. Вероятно ще се доразвие и идеята за създаване на природен парк „Сакар“, за което вече работи инициативен комитет с център в село Левка. Очаква се и нова голяма инвестиция в винарския сектор – създаването на голям био масив до Симеоновград. Импулс в развитието на туризма донесе обединението на седем малки изби от Южен Сакар, фестивал „На Хармана“, както и излизането на пазара на първия регионален винен гид „Via Dionysos“ – на български, английски и гръцки език.

Източни Родопи традиционно се разделят на две отчетливи зони, когато говорим за доминацията в местната власт. Двете общини, в които управлява ГЕРБ са Ивайловград и Златоград. Между тях е морето от общини на ДПС. Всички досегашни кметове са преизбрани на първи тур с голяма преднина. В Ивайловград ще управлява отново Диана Овчарова. Тя ще трябва да се справи с нови предизвикателства – управлението на най-големия в страната общински горски фонд, собствеността върху Вила Армира и гробницата край село Свирачи. Това са естествени ресурси за развитие на туризма в „Южната приказка на България“, но въпреки големия потенциал социалните проблеми се задълбочават – обезлюдени села, липса на модерни здравни услуги, миграция на младите хора към вътрешността на страната. В Маджарово тези проблеми са още по-видими, което се комбинира с изключително лошата пътна мрежа. Там ще управлява Ерджан Юсуф от ДПС. В областният център Хасково властта поема Станислав Дечев от ГЕРБ, а в съседните Стамболово и Минерални бани местната власт е в ръцете на ДПС. Най-големият туристически център на региона е Кърджали. За пореден мандат там ще управлява Хасан Азис от ДПС, а в по-малките общини всичко е в рамките на очакваното – навсякъде управлява ДПС. Другият голям туристически център Златоград за пореден мандат ще бъде в ръцете на Мирослав Янчев от ГЕРБ, което предполага продължаване на линията за развитие на туризъм и постепенно превръщане на града и в СПА дестинация.

От гледна точка на цялостното развитие на регион СтраСакИР се очакват нови инициативи. Като начало има нужда от цялостно популяризиране и създаване на адекватни рекламни продукти. Потенциалът е голям, но засега не се използва докрай ефективно. Може би само в Кърджали и Златоград могат да се похвалят с голям поток от туристи, но в зоната Странджа-Сакар има много още какво да се направи. Свеж полъх на надежда носят вече утвърдени събития като кулинарните фестивали в Ивайловград, Харманли, Кирково и Малко Търново. Отдавна вече не е повод за гордост, че си бил в Маджарово, за да наблюдаваш лешояди или си пробил дупките по пътищата до Маточина заради крепостта Букелон и царските орли. Инфраструктурата е грижа на държавата и общините, за останалото ще се погрижи пазара и професионалните гилдии в рекламата и туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *