СтраСакИР и "Местни Избори 2019" - изводи след втория тур

СтраСакИР и „Местни Избори 2019“ – изводи след втория тур

В седмицата между първия и втория тур на местните избори вниманието на всички беше концентрирано в битката за София. Концентрация на власт, пари, хора и социални перспективи в столицата е пагубно за много от периферните региони на страната. Нашият фокус е Югоизточна България и вече направихме анализ на резултатите след първия тур там.

Преди вторият тур в регион СтраСакИР набелязахме няколко зони на конфликт, но предположихме, че управляващата на национално ниво партия ГЕРБ няма да допусне изненади. Въпреки тази хипотеза изненадите са факт. Може би в най-голяма степен това важи за община Созопол, където опозиционната БСП печели кметския пост в лицето на Тихомир Янакиев с огромна разлика. ГЕРБ печелят с едва 36 гласа разлика в община Средец. Там ще управлява Иван Жабов. Приморско също остава в ръцете на управляващата партия – там кмет ще бъде Димитър Германов. Последната община с балотаж в област Бургас е Карнобат. След оспорвана битка независимият кандидат Георги Димитров за четвърти пореден мандат застава на кметския пост. Така област Бургас се очертава като доминирана от ГЕРБ, което дава шанс за развитие на шумно рекламирания в последните години културен туризъм. Най-неизползван потенциал за това към момента е на територията на планината Странджа.

Област Ямбол предложи големи изненади още на първи тур. За балотажа остана развръзката в областния град и съседната община Тунджа. През следващите четири години Ямбол ще управлява Валентин Ревански – бизнесмен, издигнат от партия Пряка Демокрация. Той спечели по категоричен начин срещу кандидатът на социалистите. В Община Тунджа за пореден мандат във властта остава Георги Георгиев от БСП. Той е емблема на социалистите в региона, което вдъхва надежда за развитие на селския и културен туризъм в общината. Като цяло област Ямбол има прекрасни дадености за привличане не само на инвестиции, но и на много туристи. Пробив в тази посока вече направи международния фестивал Кукерландия. Сега на ход са общините за популяризиране на археологически комплекс Кабиле, Бакаджиците, долината на Тунджа и Сремския пролом, културно-историческото наследство в Ямбол, Елхово и Болярово.

Единствената неизвестна в област Хасково след първия тур остана в община Тополовград. Във всички останали общини на областта властта взеха кметове на ГЕРБ и ДПС. Развръзката в столицата на планината Сакар изглеждаше напрегната. В крайна сметка битката за кметската власт по безапелационен начин спечели Божин Божинов от партия „Възраждане“. Така той продължава своето управление на местно ниво. Очакваме с нетърпение следващото издание на самодейния театрален фестивал през пролетта на 2020 г. Като цяло област Хасково ще бъде доминирана в местната власт от представители на ГЕРБ. Това дава известен шанс за по-бързо развитие на културния туризъм и привличане на нови гости. Все още инфраструктурата до повечето атрактивни туристически обекти е в лошо състояние. Например два ключови обекта като църквата в Узунджово и тракийската могила в Александрово са достъпни след голяма обиколка през селските пътища на областта. Припомняме, че трасето на автомагистрала „Марица“ преминава съвсем близо до тях. Видя се, че след прокарването на връзката между магистралата и намиращия се в съседство манастир Св.Атанасий, потокът от туристи там се увеличи многократно. Подобна съдба може да сполети и други прекрасни туристически обекти в областта като Нимфеумът в Каснаково и крепостта Букелон в Маточина. Пътищата са важна част от социализацията на един туристически регион, след това на ход са професионалните гилдии.

В общините на област Кърджали втори тур няма. Там вече управляват кметове от ДПС. Единствено община Черноочене попадна в новините след хулигански прояви, които вероятно са продиктувани от политическо напрежение. Но ние се надяваме социалният мир бързо да се завърне, за да може областта да продължи по своя път на развитие в културния и екологичен туризъм. И накрая, трябва да признаем, че пред платформата СтраСакИР се отварят много и различни възможности за популяризиране на Югоизточна България. Първи стъпки в тази насока са собствени проекти и обявяване на приложни конкурси, но партньорството с местните власти ще бъде от ключово значение за по-ефективно представяне на региона на туристическия и рекламен пазар в страната и чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *