Странджа - Магичната планина

Странджа – Магичната планина

Няма какво да се лъжем, това е планината-мечта за всеки един запален пътешественик. Царството на зелениката, на странджанския чай, на вековните дъбови гори. И не само заради меките гънки на склоновете и скритите съкровища от траки и келти, и не само заради нестинарския танц и приключението да опиташ себе си сред местната кухня. Странджа е магия, еднакво достъпна и далечна.

Автор: Гавраил Гавраилов
Странджа
Нестинарски огън

Като се вгледаш на картата, планината не дава кой знае какви надежди. Но някои неща се усещат само там на място. Природата се е запазила съвсем непокътната – няма индустрия, няма големи градове, почти няма хора. Столица на българската част е Малко Търново, което за местните е просто Търново. Малко градче с красиви стари къщи, врисове и музейни сбирки. Наблизо е архитектурният резерват Бръшлян – старо село, което още помни дните си на столица на Странджанската република. Тогава носело името Сърмашик, а сред уличките му се чувала песента „Ясен месец веч изгрява над зелената гора“. Счита се, че тази песен е химн на Странджа.

Баби от с. Стоилово правят зелник

Борбата за национално обединение родило много местни герои, а тяхната среща в местността Петрова нива в дните около празника на светите братя Петър и Павел през 1903 г. подготвя въстанието през август. Едва за три седмици те не били вече рая на Османската империя, в която султанът притежавал Странджа като ловна зона.

Паметник на героите Пано Ангелов и Никола Равашола в с. Бръшлян

Странджа днес заема малка част от територията на България, но едновременно с това е най-големия природен парк в страната. Освен това местните фоклорни традиции оформят една от седемте етнографски области. Планината е малка, но значима. Всеки жител там е ценен, а туристите са все по-желани гости не само през лятото. Най-популярните обекти за посещение са скалния феномен Бегликташ и село Ясна Поляна с музейната сбирка на толстоиското движение (община Приморско), село Българи (община Царево) с нестинарските игри на 3 юни, обходният маршрут до култови места, който тръгва от Историческия музей в Малко Търново, архитектурен резерват село Бръшлян. Разбира се в повечето села в района има стари къщи и църкви, потулени от времето традиции и обичаи. Опит за връзка между всичко това е пешеходния маршрут Тур Странджа, който започва от Елхово и завършва в Ахтопол. Дълъг 180 км, той може да се премине за десетина дни пеша или за по-малко време с колело. Като цяло главните пътища в региона са добри, препоръчваме да ползвате Бургас-Малко Търново, Ямбол-Средец, Елхово-Болярово, Бургас-Царево. Все още частично се ремонтира вътрешната връзка между Царево и Малко Търново, която води до някои от най-интересните села, например Кости и Граматиково. Отделете си време за Странджа и не тръгвайте с предварителни очаквания – на място всичко е различно и доста омагьосано.

с. Кости

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *