Залесяване на плодни дръвчета в помощ на прилепите в Източни Родопи на 7 и 8 декември

Залесяване на плодни дръвчета в помощ на прилепите в Източни Родопи на 7 и 8 декември

Фондация „Наука за природата“ е подготвила интересна възможност за прекарване на студентския празник тази година. През уикенда 7-8 декември 2019 г. екипът ѝ организира акция по залесяване с плодни дръвчета на важни за живота на прилепите места в общините Крумовград и Маджарово.  ( https://batslife.eu/)

Кампанията е под надслов „За прилепите и хората“ и се осъществява с подкрепата на  Консервационния фонд на Дисни. Това е първи проект в България с подкрепата на този фонд, като основната му цел е опазването на девет вида прилепи в една от зоните на Натура 2000 в Източните Родопи. Проектът стартира през есента на 2018 г. и ще продължи до есента на 2020 г. Паралелно с него Фондация „Наука за природата“ осъществява и друг петгодишен проект под надслов „Живот под един покрив“. Той е финансиран по програма Life и също е насочен в подкрепа на популациите на прилепи в Източните Родопи.

Кампанията в подкрепа на прилепите в Източни Родопи разчита изключително много на работа с доброволци. Организаторите отправят апел към ентусиасти от цялата страна да се включат в акцията по залесяването, която ще се проведе на 7 и 8 декември 2019 г. в района на селата Егрек, Висока поляна, Рибино, Самовила, Долно Черковище и Жинзифово. Сборен пункт за съботния ден е площадът пред хотел „Ахрида“ в Крумовград – начален час 6.00. За неделния ден сборният пункт е пред общината в Маджарово в 9.00 ч. За всички желаещи да се включат от страната е подсигурена възможност за настаняване в хотел „Ахрида“ в Крумовград. Транспортните разходи са за сметка на доброволците. Повече информация за логистиката може да разберете на мобилен номер 087 777 4230 (Светла Тодорова).

Може да се включите като доброволци и през платформата Timeheroes – https://timeheroes.org/bg/nauka-za-prirodata/zasazhdane-ovoshtni-dravcheta-opazvane-prilepi-madzharovo Регионът на Крумовград и Маджарово е известен на любителите на дивата природа със своята красота. Хармонията между човек и природа е забележителна. В подкрепа на проектите за прилепите се включва и компанията „Дънди Прешъс Метълс Крумовград“. Това е част от дългосрочният ѝ ангажимент като най-голям инвеститор в региона да подкрепя биологичното равновесие и местното предприемачество. Програмата за корпоративна социална отговорност на „Дънди Прешъс Метълс Крумовград“ включва и финансиране на малки и средни компании на местни предприемачи, които да отворят нови работни места в община Крумовград извън минната индустрия в следващите осем години.

1 коментар

  1. Кампанията е с прекрасна кауза, но имам един въпрос- залесяване през декември месец не е ли твърде късно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *