https://divino.bg/DiVinoTaste-2019

Винени находки от Източни Родопи и Сакар ще откриете на изложения в София и Пловдив

Младото вино на СтраСакир – Реколта 2019

Автор: Гавраил Гавраилов

Всяка година през ноември винената общност в България очаква младото вино. За тази цел бяха създадени няколко винени събития. Производителите на вино от Югоизточна България приковават вниманието на ценителите. През тази година излезе на пазара и първият гид за винен туризъм в региона на Сакар и Източни Родопи. В него са описани дванадесет изби, които предлагат възможности за дегустации и други туристически услуги на място. Преди да се насочите натам, може да пробвате младото вино на СтраСакИР на винените изложения в Пловдив и София.

с. Коларово

„Дефиле на младото вино“ се провежда в Пловдив. През 2019 г. е единадесетото му издание, като кулминацията на винената седмица е между 15 и 17 ноември. В дните от петък до неделя на различни места в Старият град на Пловдив се представят общо 34 винарски изби от различни части на страната. От Югоизточна България участват шест винарски изби. Пет от тях предлагат и винен туризъм, така че може да се възползвате и в аванс да опитате от техните вина, докато планирате посещение в Сакар и Източни Родопи.

Бъчвар

Сред традиционните участници на Дефилето и през тази година са семейна изба „Братанов“ от Харманли. Те ще предложат за дегустация младото си мерло, отгледано в масивите им в село Шишманово. За поредна година част от приходите от това вино отива за подпомагане на популацията на царския орел в Сакар. Красивата граблива птица стои на етикета на тяхното вино. Другите участници от Харманли са „Вила Басареа“. Енологът на избата Камен Коев вероятно е приготвил поредна приятна изненада, а за гостите на региона вече работи енотеката им на входа на града, в която могат да бъдат опитани и закупени бутилки с вино от избите на Южен Сакар. Сред тях са и тези на „Заара Естейт“, които пуснаха първата си реколта на пазара преди година. Традиционно в Пловдив се представят и от „Шато Коларово“, които се гордеят с уменията на опитния си енолог Илиана Коева. Няма как да не участват в града под тепетата и две от избите, които са притежание на пловдивчани. Така гостите на дефилето ще могат да опитат от виното на „Ямантиеви“ (Ивайловград) и „Санта Мария“ (Момково).

Дегустация на тракийско вино

„ДиВино тейст 2019“ за девети път събира винената общност на България в столицата София. Между 22 и 24 ноември в Интер експо център ще представят своите продукти 81 винарски изби от страната. Сред тях са и десет от Югоизточна България. Най-голямата изба на региона е „Катаржина естейт“. Тя участва за поредна година, а през следващото лято се планира и изграждането на бутиков хотел за гостите на избата в околностите на Мезек. „Братанов“, „Заара естейт“ и „Ямантиеви“ също са сред гостите на форума. Не бива да пропускаме и поредното участие на „Иво Върбанов“, който в лично качество е международно известен пианист, но и председател на Асоциацията на независимите лозаро-винари в България. Неговите вина са част от визитката на Южен Сакар. Няколко малки изби от селата покрай Любимец също се представят на ДиВино – „Еолис“ (Малко градище), „Виа Антика“ (Белица) и „Александра Естейт“ (Орешец). Те все още не предлагат винен туризъм, така че може да опитате виното им на изложението. От региона на Сливен и Ямбол се представят две изби – „Домейн Мараш“ (Стралджа) и „Глушник“ от едноименното село. Избите от Белица и Глушник са пълни дебютанти, така че може да изскочи нещо интересно оттам.

Катаржина естейт

След като подгреете за зимата с младото вино от Регион СтраСакИР, може да почнете да планирате и винените си пътешествия в региона. Дори и през декември и януари има хубави слънчеви дни, които приятно се съчетават с допира до винената култура на хората от Сакар и Източни Родопи. Това задължително включва и посещение на майстора бъчвар Чичо Бъч в Малко градище, откъдето може да си купите идеално подготвен съд за вашите винени експерименти. Всичко това е проверено е от личен опит, така че ни се доверете!

https://divino.bg/DiVinoTaste-2019
Вино се лее …

1 коментар

  1. Прекрасна статия, пополизираща виненият туризъм в Югоизточна България!
    СтраСакИР, обединява трите позабравени, малко познати, не открити и не разработени отправни точки, не само за винен туризъм!
    Тук в този регион, може да се докоснете до древната ни история, до бита, нравите, фолклора и храните на местните жители, до много исторически, архиологични и природни забележителности, да се слеете с дивата флора и фауна!
    Гарантирано е прекрасно преживяване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *